Een energielabel voor mijn huis, is dat nodig?

Ja, dat is inderdaad nodig. Sterker nog, vanaf 2021 is een energielabel verplicht als je je huis gaat verkopen. Maar waarom is het nodig? En hoe zit het met de kosten? Wij leggen het je uit – én kunnen het meteen voor je regelen! 

Wat is een energielabel en waarom heb je het nodig?

Een energielabel vertelt of je woning veel of juist weinig energie verbruikt. Dit is handig als je je huis gaat verkopen, want zo kun je de toekomstige eigenaar goed inlichten over hoe energiezuinig je woning is. 

Het label laat namelijk zien hoe jouw woning scoort op energiebesparende kenmerken als isolatie, verwarming en beglazing. Scoort jouw woning hoog? Dan krijgt het label A: het zuinigste label. Label G is als laagste label het minst zuinig. Hoe hoger het energielabel, hoe beter het is voor de verkoop(prijs) van je huis.

Om je huis te kunnen verkopen, heb je echter een definitief energielabel nodig. Zo’n definitief label krijg je niet automatisch, maar moet je expliciet aanvragen. Het definitieve energielabel draag je uiteindelijk over aan de nieuwe eigenaar; doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Wil je je huis verkopen? Controleer dan eerst of jouw woning al een geldig energielabel heeft. Als je woning nog geen geldig definitief label heeft, dan kun je deze via Woondroom aanvragen.

Onze adviseur komt bij je langs en onderzoekt je woning op zaken als afmetingen, isolatie en installaties (zoals een cv-ketel en zonnepanelen). Een soort energietaxatie van je woning, zeg maar. Met deze gegevens wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van je huis. Vervolgens ontvang je een definitief energielabel.

Wat kost een energielabel?

Onze Woondroom-adviseur komt graag langs om je woning te onderzoeken en het definitieve energielabel te berekenen; de kosten hiervoor bedragen € 349,00 tot een woning van 150m2. Per extra rekenzone brengen wij € 25,- in rekening.