Een energielabel voor mijn huis, is dat nodig?

Ja, dat is inderdaad nodig. Sterker nog, vanaf 2021 is een energielabel verplicht als je je huis gaat verkopen. Maar waarom is het nodig? En hoe zit het met de kosten? Wij leggen het je uit – én kunnen het meteen voor je regelen! 

Wat is een energielabel en waarom heb je het nodig?

Een energielabel vertelt of je woning veel of juist weinig energie verbruikt. Dit is handig als je je huis gaat verkopen, want zo kun je de toekomstige eigenaar goed inlichten over hoe energiezuinig je woning is. 

Het label laat namelijk zien hoe jouw woning scoort op energiebesparende kenmerken als isolatie, verwarming en beglazing. Scoort jouw woning hoog? Dan krijgt het label A: het zuinigste label. Label G is als laagste label het minst zuinig. Hoe hoger het energielabel, hoe beter het is voor de verkoop(prijs) van je huis.

Goed om te weten: er bestaan voorlopige energielabels en definitieve energielabels. In 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel gekregen: dit is een schatting waarmee je als huiseigenaar attent wordt gemaakt op de waarschijnlijke energiezuinigheid van je woning.

Om je huis te kunnen verkopen, heb je echter een definitief energielabel nodig. Zo’n definitief label krijg je niet automatisch, maar moet je expliciet aanvragen. Het definitieve energielabel draag je uiteindelijk over aan de nieuwe eigenaar; doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete. Een definitief energielabel is 10 jaar geldig.

Let op: voor een aantal woningtypen is een definitief energielabel niet verplicht, zoals voor:

-   een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument
-   een recreatiewoning die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik is, onder voorwaarden
-   een vrijstaand gebouw met minder dan 50 m2 gebruiksoppervlak

Onze adviseur kan je hier verder over inlichten.

Hoe vraag je een energielabel aan?

 Wil je je huis verkopen? Controleer dan eerst of jouw woning al een geldig energielabel heeft. Als je woning nog geen geldig definitief label heeft, dan kun je deze via Woondroom aanvragen.

Onze adviseur komt bij je langs en onderzoekt je woning op zaken als afmetingen, isolatie en installaties (zoals een cv-ketel en zonnepanelen). Een soort energietaxatie van je woning, zeg maar. Met deze gegevens wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van je huis. Vervolgens ontvang je een definitief energielabel.

Het verkoopproces van een woning kan snel verlopen, waarbij je natuurlijk geen onnodige vertraging wilt. Zorg er daarom voor dat je tijdig een energielabel aanvraagt, zodat je deze met een gerust hart tijdens de transactie kunt overdragen.

Wat kost een energielabel?

Onze Woondroom-adviseur komt graag langs om je woning te onderzoeken en het definitieve energielabel te berekenen; de kosten hiervoor bedragen € 395,00 incl. btw.

Als je een huis wil kopen, waar moet je dan op letten bij een energielabel?

Ga je een huis kopen? Dan heb je recht op een geldig definitief energielabel. Het energielabel staat vaak bij de verkoopgegevens van het huis al aangegeven. Zo kun je vooraf goed inschatten hoe zuinig je toekomstige huis is. Goed om te bedenken: het exacte energieverbruik van een woning hangt natuurlijk af van jouw specifieke gezinssituatie en van hoe energiezuinig jij leeft.

En wat nu als jouw droomhuis niet zo’n hoog energielabel heeft? Houd hier dan rekening mee in je onderhandelingen bij de aankoop. En wil je je toekomstige huis een beter energielabel geven? Vaak kun je bij de aankoop energiebesparende maatregelen direct meefinancieren, zoals:
-   spouwmuurisolatie
-   vloerisolatie (minimaal 10 cm dik)
-   HR-glas in huiskamer en slaapkamers
-   HR++ verwarmingsketel
-   zonneboiler en / of zonnepanelen

Wil je een energielabel voor je huis aanvragen of wil je gewoon meer informatie? Neem dan gerust contact op, Woondroom helpt je graag!

Woondroom Alphen is van maandag tot en met zaterdag bereikbaar van 9.00 tot 21.00 uur op 0172 – 76 4444 en op info@woondroomalphen.nl.